Men kan niet zeggen dat Mol een broeinest was van opstandelingen tegen de Nederlanders. Het toenmalige gemeentebestuur, grotendeels gegoede burgerij, was ‘Orangist’ en dus Nederlands gezind.
Het verzet kwam vooral van de clerus. Willem I had hun ‘Latijnse scholen’ vervangen door koninklijke niet-kerkelijke colleges. De Molse pastoors hadden hiertegen in 1829 een petitie georganiseerd en haalden 400 handtekeningen op, veelal van mensen die niet konden lezen of schrijven.
Wanneer dan in 1830 in Brussel de ‘Belgische revolutie’ uitbrak, sijpelde deze langzaam door naar onze kontreien.
Het centrum van het verzet in de Kempen was Geel. De latere Geelse burgemeester Lebon had een honderdtal manschappen rond zich verzameld. Op 29 september kwamen die vanuit Hessie in Mol aan. In onze gemeente stootte dit legertje van opstandelingen op geen noemenswaardig verzet. Er is geen schot gelost. Het handjevol Nederlandse marechaussees trok zich onmiddellijk terug. Er werd een pamflet verspreid om nieuwe vrijwilligers te ronselen die in grote steden moesten gaan vechten.
In onze gemeente meldden zich in totaal zestig verzetslui. Ze werden ‘kielmannen’ genoemd vanwege hun werkmanskieltjes. Het waren gewone jonge kerels, meestal avonturiers die met de andere Kempense vrijwilligers te voet naar Antwerpen trokken. In de Scheldestad hebben ze wel onder vuur gelegen. De Nederlanders bestookten de stad vanuit de ‘citadel’ van Antwerpen met hun kanonnen. Maar er werd nergens melding gemaakt van gesneuvelden. Men kent ook geen enkele naam van die zestig Mollenaars.
(Paul Vos, Kamer van Heemkunde)
In september 1830 waren in Ginderbroek toch wel tekenen van politieke onrust waar te nemen. In een boom op het Pleintje van Ginderbroek hing op zekere morgen een doek met erop: ‘Viva De Potter’.
De Brugse journalist Louis De Potter was een van de bekendste tegenstanders van koning Willem I en hij had heel wat sympathie bij het gewone volk.
‘Viva De Potter’ was daardoor een bekende kreet in onze nationale revolutie. De Potter, die naar Parijs was uitgeweken, zal na de nederlaag van de Hollanders van Parijs naar Brussel komen en lid worden van het Voorlopig Bestuur.
1930: Grootse EEUWFEESTEN
Op zondag 7 september 1930 is er een optocht met 49 groepen en wagens. De stoet vertrekt op de Boulevard en trok door Nieuw-straat, Ginderbroek, Borgerhoutsendijk en zo terug naar Rozenberg. ’s Avonds was er een groots volksbal op de Markt.
Op maandag 8 september was er een grote schooloptocht met 50 groepen en ’s avonds een openluchtfeest.
2005: viering 175 jaar België – 25 jaar federalisme.
Op 21 juli ‘nationale feestdag’ vierde het gemeentebestuur deze herdenking met een gratis vat pils, een frietkraam en een gratis openluchtvoorstelling van de film ‘De Leeuw van Vlaanderen’, op de parking voor ’t Getouw. Op dezelfde dag werd een tentoonstelling van kinderwerken geopend.