© 2007 Ginderbroek

1969
2019
Wijkwerking Ginderbroek
Foto’s
contact
Wijkwerking Ginderbroek
HEIPAADJE

Dit binnenpaadje verbond de Heidehuizen rechtstreeks met de wijk Ginderbroek, de Nieuwstraat en de Markt. Dit modderig paadje kronkelde zich door de beemden heen.
Als je van de Heidehuizen kwam, had je eerst een brugje over de Oude Nete, daarachter splitste het pad zich. Je kon rechtdoor naar Ginderbroek (zie ook Beemdenstraat), of naar de Nieuwstraat (nu De Biststraat) en verder naar de Markt (nu langsa de Rode Kruislaan en Rivierstraat). Daar had je telkens een brugje over de Mol-Nete, ook wel Nieuwe nete genoemd.
Vóór de Eerste Wereldoorlog (1914-18) was op Heihuizen nog geen winkel. De mensen waren verplicht naar Ginderbroek, Nieuwstraat of Markt te gaan om zich te bevoorraden.
Winkelierster Stien Vanderschoot van Ginderbroek vertelde dat ooit een oude vrouw van de Hei in haar winkel meel en kruidenierswaren kwam kopen. Met het zakje bloem op haar hoofd en een zware 'kabas' in de hand stapte ze terug naar de Hei.
Op een zondagnamiddag maakte Fien Sjik (Fien Nuyts), een struise en volkse winkelvrouw van een mercerie-winkel in Ginderbroek, een wandeling langs het Heipaadje. Zoals steeds droeg ze haar handtas met zich mee, want daarin stak haar fortuin.
Halverwege het Heipaadje zag ze een fietser aankomen, die ze niet kende. Ze ging een stapje opzij om hem door te laten. Maar op haar hoogte sprong de jonge man van de fiets en scharrelde naar haar handtas. Fien, die vooral aan haar zuurverdiende centjes dacht, probeerde de handtas in haar greep te houden en zette een geschreeuw op dat door merg en been kliefde. De aanrander was zo verrast dat hij alles losliet, op zijn fiets sprong en er vanonder muisde. Het duurde een tijdje eer Fien bekomen was van de aanval en zich terug naar huis haastte.
Later heeft Fien in haar winkel tientallen keren verteld en het uitgelachen hoe zij als vrouwmens in die godverlaten streek haar opdringerige aanrander te slim en te sterk af was!
Op 1 januari 1948 werd de naam Heipad officieel.
Het pad onderging in haar geschiedenis geregeld de wet van de sterste.
Door de aanleg van het openlucht zwembad en vooral van de ligweide in 1976 brak de gemeente de bruggetjes over de twee Neten af opdat de beide Neten dan een natuurlijke afsluiting van de ligweide zouden vormen. Het protest van de wijkcomités van Ginderbroek en Heidehuizen werd door de toenmalige schepen van Openbare Werken afgewimpeld. Hij beloofde een nieuwe brug vlak achter de samenvloeiing. Maar men zag toen al aan zijn gezicht dat hij er zelf niet in geloofde.
De Oude Nete werd rechtgetrokken langs het sportcomplex Den Uyt en daarlangs het Heipaadje aangelegd. Het gevolg was dat de mensen van Heidehuizen een hele omweg moesten maken om in Ginderbroek te geraken.
In 1984 legde het gewest de Zuiderring aan. Het eeuwenoude Heipaadje werd nu volledig doorgesneden. De mensen van de Hei moeten nu langs het drukke kruispunt van de Borgerhoutsendijk of van de Molderdijk om in het Centrum te bereiken.
De gemeente besliste een jaar vooraf het paadje nog vlug te asfalteren om zo een ondertunneling van het paadje bij de provincie te kunnen forceren. Helaas, daar kwam niets van in huis.
Bij overvloedige regens overstroomt het Heipaadje steeds en wordt het door de gemeente met nadar afgesloten.
Aan het sportcomplex Den Uyt is nu het Heipaadje de startplaats van de wandeling van het Vossenpad en van het Netenpad. Prachtige natuur! Een zomerse en zelfs een winterse wandeling overwaard!
Het Vossenpad, aangeduid door een rood pijltje, leidt de stappers door het bosrijke omgeving en over de duinenruggen van Heidehuizen en Bel. Het Netenpad, met een zwart pijltje, loopt door een afwisselende en ongerepte natuur van het Netedal.